top of page

Case

Opdrachtgever Sparringseendjes


project periode 02 / 2023


Methode Workshop


Samengevat Samen met professionals in de circulaire economie, hebben we geoefend met het verbreden van perspectieven rondom een vraagstuk.
 

Hoe leer je luisteren naar een minderheidsperspectief?

We hebben een bijeenkomst georganiseerd voor professionals in de circulaire economie, waarin we zijn gaan oefenen met het verbreden van perspectieven. Bij besluitvorming vinden we het vaak lastig om te luisteren naar een kleiner perspectief. We willen maar al te graag onze eigen mening verdedigen. Wanneer we echter ruimte voor een kleiner of nieuw perspectief bieden, ontdekken we daarin misschien wel een wijsheid.

Met het vraagstuk ‘moet de natuur rechten krijgen?’, zijn we gaan verkennen welke perspectieven er rondom dit thema zijn. De opdracht was om niet zozeer een oplossing te zoeken, maar om de perspectieven zo rijk mogelijk te maken. Dit deden we door eerst diverse perspectieven op tafel te leggen. Waaronder ook kleine perspectieven zoals die van inheemse mensen, de natuur of kinderen. De workshop was geïnspireerd op methoden van de Deep Democracy. Door steeds opnieuw te vragen of er nog een ‘ander perspectief’ is, is de groep breed gaan kijken naar dit vraagstuk. Op die manier zijn er ook perspectieven op tafel gekomen die anders onderbelicht bleven.

De participanten vonden het een goede oefening om te leren niet meteen een antwoord te willen geven, maar om eerst te luisteren. Om te verkennen welke andere meningen en belangen er zijn. Uiteindelijk kun je dan een meerderheidsbesluit nemen waarin je de wijsheid van de minderheid aan toevoegt.

vorige project

volgende
project

bottom of page